Gästbok

Nu är säsongen för fisket i Mellanljusnan 2017 över.
Jag har blivit lite äldre och lite tröttare, har under alla de ca tjugo år som jag informerat er flugfiskare.
När Mats W och jag var och fiskade i lördags den 28-oktober råkade jag slå på öronen två gånger i en av nerfarterna till älven, inget brutet och inga blåmärken. Det fick mina döttrar nys om. Resultatet blev att jag måste göra en hälsokontroll innan jag får fiska ensam i älven. Det är nog bara att lyda och bita i det sura äpplet och lyda, för fiska vill jag fortsätta med.
Det har varit mycket roligt och givande, under de senaste åren ha jag haft närmare 100 tusen som har varit in och kollat på mina rapporter om vattenflöden och vattnet i dammar.
Om det finns någon som känner sig manad att fortsätta med min information och har tid är jag beredd att lämna ut alla mina kontakter för att fortsätta informera om vattenföringen i Mellanljusnan och tappningen i Laforsen. Vatten nivåerna i Lossen, Grundsjöarna och Svegssjön.
Hör av dig du som känner dig manad till Flugfiske@bredband.net
Finns möjlighet att överta hela min hemsida Flugfiskemellanljusnan.se med någon form av ersättning.
Måste vara någon som är vaken tidigt, jag brukar göra sidan mellan 5.30 -6,30.
Och vara beredd på att svara på telefon från flugfiskare som vill prata om hur fisket är för dagen, och svara på frågor om vilket vatten som gick för ex. Någon speciell dag något år tidigare.
Mvh
Per-Åke Thor
070-300 43 15
thoor@bredband.net

Per-Åke | 2017-11-01
    
Lördagen 28/10 blev till slut årets garanterat sista tur till Ljusnan av. Det hade regnat under natten och när jag lämnade huset stänkte det fortfarande lite grann och blåste en del. Per-Åke och jag hade kommit överens om att träffas vid avtaget vid Lassekrog och diskutera planen. Vattenmängden hade sänkts till 150 kubik och vi kom överens om att testa Lassekrogsbanken, men medan vi gick längs stigen föreslog P-Å att vi skulle gå ner och testa ett ställe strax uppströms Hoppströmmen, vilket vi gjorde. Det stället var utsatt för snålblåsten och vattentrycket var rejält så det blev ett kort besök; vi fortsatte upp till själva banken. P-Å fiskade den övre delen och jag den nedre. Jag bytte flugor frekvent men hade inget hugg alls innan jag gick upp för att värma mig med en kaffeskvätt. Medan jag stod och hällde upp såg jag P-Å drilla en harr; tydligen hade några varit uppe och tittat på hans grå Lumme med gul tag. P-Å tog sig också en kaffetår och berättade om några stenar lite längre nedanför var jag stått, så jag gick en bit nedströms och testade, utan någon framgång. Efter ytterligare en kaffetår bytte vi plats och när jag stod strax nedan för stenen i översta delen av banken slog plötsligt en fisk strax uppströms mig. Jag förflyttade mig en 10 m uppåt och fick ett hugg, sedan ingenting. P-Ås 25 cm harr var enda utbytet av en trivsam men iskall dag och jag vände åter hemåt mot varmt vin och stugvärme. Tack Per-Åke för en fin tur! Vi hoppas på en trevlig säsong nästa år!
Mats Wedin | 2017-10-29
    
Då var det dax för säsongens sista fiskehelg i Ljusnan.Åker tidig fredag morgon, kommer till Färila vid 09.30 in på ICA och handla,därefter in på Färila Fritid för ett snack,har ju som vana att gå in där när vi är här och fiskar.Några flugor köps dock ej denna gång,har ju tidigare laddat upp med Färila flugan.Ner sedan till stugan för att lasta in sakerna.Funderar ju på var vi skall börja fiska,160 kvm och dimmigt,inte bästa förutsättningar och minusgrader på köpet.Dock kommer vi överens om att åka till Lassekrog och blåbärsskogen längst upp,efter mycket nötande isar det sig att harren inte är på hugget,håller på tills det blir skumt men ett klent resultat.Lördag mycket dimma men ej minus,åker upp till Laforsbanken den nedre,är ju ett par redan på den övre.Vi går neråt får några mindre på en större modell av Färilaflugan,Inge håller till lite längre ut och får några på en rosa fluga som han gjort själv.Men det blir ett par sedan tomt ett tag.Nu har dom två som var på övre banken kommit ner.Det slutar att nappa uti så vi går in och går neråt efter kanten strömmen verkar bra där men någon strö fisk och av mindre modell blir allt.Dom som kom ner är nu där vi var först och dom får några ibland,klockan är nu ca 15.30 och så var det förra helgen när jag var här,samma huggtid,håller i ca.tjugo minuter sedan stopp.Nu är fisket avslutat.På fredagen när vi slutat fiska så blev det ett besök hos Per-Åke och det blev ett trevligt och långt besök för mycket snack.Tack än en gång Per-Åke för allt jobb du lagt ner på din hemsida så att vi kan följa vattentappning och läsa fiskeberättelser från Ljusnan.Hoppas att Ni som läser detta också visar er uppskattning för det som Per-Åke gör,kom-ihåg att man saknar inget förrän det är borta.Vi laddar för nästa säsong,så ha det bra alla.Mvh Lennart o Inge
Lennart Åhlander | 2017-10-22
    
Ett helgfiske i Ljusnan som börjar fred.middag med ett fiske vid njuren,vilket blev 4 mindre harrar.Åkte därefter upp till Lassekrogsbanken,fick ett par direkt framför stenen.Fortsatte sedan neråt,blev någon mindre innan forssnacken,dom tar på grön glomma.Har nu gått förbi forssen går ut en bit och det biter på några.Har nu kommit ner till nyfikna björken där jag går ut strax före det hugger på hyfsat och när klockan närmar sig halv fyras börjar det hugga rejält nästan varje kast och nu tar dom på gul-grå superpuppa,det håller i sådär en tjugo minuter så det blev lyckat fiske.Som ni sett tappas det ju 130 kvm och Vattentemp.5,5.Lörd.riktade jag in mig på Laforssen,börjar på övre banken där jag får en på 35 och en på 34 dom högg en bit nedan grundet den på 35 tog på superpuppa och den andra på en vit yvig med röd buk.Flyttar mig sedan ned till nedre banken,är väl inget större intresse av harren någon ibland blir ett ryck framåt fyra nu på superpuppa.Det är ju soligt så nappen kom lite senare.Totalt en fin helg.Mvh Lennart Åhlander
Lennart Åhlander | 2017-10-16
    
Jag tillsammans med kompisarna Ralf och Bosse ägnade helgen 7-8/10 i mellanljusnan och fiskade harr.
Vi hann besöka ett antal favoritställen bankarna, blåbärsstigen, njuren m.m.
Fisket var inte så bra som vi är bortskämda med på höstarna. Vi fick ändå en del harr, räckte gott till matfisk.
Vi lyckade bäst med ”mindre” nymfer (12-14), annars brukar större exemplar gå bättre på dom här sträckorna.
Det något tröga fisket kanske berodde på att Fortum under fredagen sänkte nivån från 160 kubik
(som varit stabilt några veckor) till 130.
Vi hade bra väder och bodde som vanligt kungligt hos Per-Åke.
Tack P-Å för en skön helg.
Tage Nyholm | 2017-10-11
    
En fiskehelg som börjar fred.29,vi åker från Kopparberg tidig morgon,spända på hur fisket skall bli,det tappas ju 160 kvm så det är ju bra fart på vattnet.Kommer till Lillbyängars camp.plockar in sakerna och iordning med flugspö och funderar på var vi skall börja.Först ett besök på blomsteraffären,vår vän Per-Åke har ju fyllt år så det är ju självklart att vi vill uppvakta honom.När vi är där så resoneras det om var vi skall fiska.Vi kommer fram till att det får bli Laforssbanken.Innan vi åker kommer en granne på besök och det blir ytterliggare fiskesnack.Väl på plats så visar det sig att harren inte är på bästa humör,men några blir det,nappar på E-tolvan med lite grönt,även en öring fast på en svart-grön Montana,den fick ju återgå till sina kompisar.Det börjar att mörkna vid 18.30 och kvällsrycket uteblir.Vattentemp.strax 9 gr.Lörd.lika tappning,nu blir det Kasteln övre delen vid vindskyddet.Några små hugger, ta sträcka neråt men ingen fart på fisken.Åker nu till slagorden där vi provar övre banken,går att komma ut om man går upp till stenkilen,får tre stycken som återgår sedan Tommy.Vi flyttar oss nu till nedre banken,strömmar på bra blir ju ett enda slätflyt så det är inte så bra ,nappar någon inåt land där det blir mer strömt.Söndag åter till Kasteln fast på andra sidan,skapligt ställe fast några napp får vi inte uppleva.Flyttar oss till Enån där vi går nedan forssen går att ta sig ut på banken får några harr längst ner,tar på svarta Montana.Efterm är snart slut och vi åker tillbaks till stugan för att plocka ihop och åka hem.Eftersom fisket får fortsätta okt.ut så kommer vi tillbaks om tre veckor.Kopparbergarna.
Lennart Åhlander | 2017-10-07
    
Söndagen bjöd på 10 grader i vattnet och det samma i luften. Älvdalen skiftade i höstens alla färger, tyvärr orkade inte solen bryta igenom molnen så den riktiga färgprakten gick vi miste om. Detta var Axels, min son, dag. Önskemålet var harr på torrfluga. Vi började vid Kölströmmen och efter lite flugbyten så gav en Kungshammaren i strl 14 önskat resultat och Axel landade ett antal harrar.
Efter några timmars fiske så var det dax för mat, vi flyttade oss till vindskyddet vid Kölströmmen på norra sidan. Axel fixade elden och jag letade fram kolbullepannan och snart var vi mätta och belåtna. Efter lite vila vid elden så provade vi lyckan precis nedanför vindskyddet, inte ett liv och jag är på väg att säga till Axel att nu ger vi oss för idag och åker hem när jag hör ett plask och vänder mig om och ser en nöjd kille stå med böjt spö och strax där efter så håvar han dagens största harr, ingen jätte men med ca 35 cm så var Axel mer än nöjd. Nu kunde vi avsluta dagen och junior var mycket nöjd, han hade fått fler och större fiskar än pappa.
Kanske var det sista resan till Ljusnan för i år, nu väntar nya fiskeäventyr på andra sidan det stora havet innan årets fiskesäsong är över.
Så tack för i år Per-Åke och alla trevliga fiskare jag träffat längs älven.

Hälsningar Tomas W
Tomas W | 2017-10-03
    
Ett snabbt besök under helgen, främst för att ta upp potatis och göra iordning gård och stuga innan nattfrostsäsongen börjar ordentligt. En mycket kort tur till älven hann jag dock med under lördagen. Regnet hängde i skyn och vattnet gick högt på nedre laforsbanken. Det såg ganska mörkt ut och började bra då plast-karbinhaken som håller vadarstaven vid hölstret gick av med en smäll. Den har visserligen hållit sedan 1991 så man skall inte klaga, men ändå. Jag fiskade en stund utan att känna någon fisk, men precis efter att jag nått fram till strömkanten vid stenarna med mina kast vakade en fisk ca 10 m nedanför där jag just lagt ut den svarta spolformade med lila huvud. Jag drog in lite lina och fisken högg precis där den borde. En fin harr på kanske 27 cm. Sedan ganska dött och jag gick in och drack en kopp kaffe. Sedan flugbyte till rejält förtyngd gul nattsländepuppa. En något större harr tog denna i första kastet. Dessa två harrar blev dagens fångst på ca tre timmars fiske.
Mats W
Mats Wedin | 2017-09-25
    
Vi Fiskade uppe vid laforsbankarna igår. När vi kom fram gjorde Ola ett försök att ta sig ut på övre banken men insåg att han förmodligen skulle förstöra fisket för mig när han kom flytande nedströms. Själv provade jag nedre banken direkt utanför lägerplatsen. Efter en trevande inledning med bara några få dragningar gick det på en skaplig öring. Jag insåg efter ett par minuter att det skulle bli besvärligt eftersom jag gått ifrån håven. Som tur var dök Ola upp som en räddande ängel. Som en kobra håvade han fisken efter att jag matchat öringen lite drygt en halvtimme. Den vägdes till 1 kg. Det var den tredje lite större öringen som tog på en grå dyret. Verkar vara en fluga som öringen gillar. Dagen fortsatte med att Olas spötopp gick av så han ledsnade och for tillbaka till stugan. Jag lyckades kroka några riktigt fina matharrar. Idag är det dags för hemfärd å vi kan väl summera veckan som lite trögfiskat. Myckeet harr men det mesta var småfisk. De större harrarna dök inte upp förrän igår. Det här blev sista fisket för i år så nu blir ett en lpng väntan på en ny vår. Hälsningar
Kent Almen | 2017-09-23
    
Fiskat i Ljusnan två dagar nu med klent resultat mycket smått, verkar som fisken sysslar med annat just nu. Behållningen hittills har varit älgko med kalv vid Kasteln norra igår och tre st kronhjortar vid Skytesvallen norra idag. /Gert
Gert Abrahamsson | 2017-09-22
    
« Föregående | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 | Nästa »
    
Skriv i gästboken
Namn: 
E-post: 
Hemsida:    
Inlägg:
 
 
Skriv exakt vad som står på bilden i rutan:
 Ladda ny kod